zaboravljeni-pravednik

Званична најава представљања књиге 'Заборављени праведник'

Прича о хероју из Ћуприје, Богдану Рашковићу

У ћупријском музеју 'Хореум Марги' 17. фебруара можете присуствовати представљању књигe 'Заборављени праведник'. Ово изузетно значајно дело аутора др Вељка Ђурића Мишине биће представљено у петак, 17. фебруара, са почетком у 18:00 часова у галерији Музеја 'Хореум Марги - Равно'.

Ово је прича о заборављеном праведнику, скривеној историји и подвигу вредном уласка у школске уџбенике!

Прича о чиновнику Војног одсека Југословенске државне железнице (ЈДЖ) и истовремено агенту тајне службе "Недићеве владе", Богдану Рашковићу - Ћупричанину који је спасио преко 35.000 људи из логора НДХ (Независна држава Хрватска) током Другог светског рата!

Поред аутора, о књизи ће говорити др Милић Милићевић, виши научни сарадник Историјског института из Београда и мр Дејан Танић, архивски саветник Архива 'Средње Поморавље' из Јагодине.



О Богдану Рашковићу


oluja-film

Богдан Рашковић

„Заборављени праведник“ Богдан Рашковић (1907-1956) рођен је у Ћуприји у породици Милорада Рашковића, војног инжењера распоређеног у ћупријској понтонирској јединици и мајке Љубице.

Од 1929. године био је на служби у Војном одсеку Дирекције Државних железница. Радећи на међународним возовима имао је прилику да упозна немачке обавештајце. Та мрежа контаката била је Богдану од користи на почетку Другог светског рата, у мисијама које су му поверавали Милан Аћимовић, челни човек Комесарске управе у Србији и Милан Недић, председник „владе народног спаса".

Рашковић је најмање 12 пута путовао у НДХ. Има индиција да је прве информације о српским заточеницама у хрватским логорима управо он донео у Београд. Да је искључиво захваљујући везама са немачким обавештајцима успевао да се несметано креће по НДХ, илуструје податак да је Рашковића крајем 1941. примио надбискуп Алојзије Степинац.

Његови извештаји, спискови са именима стотина Срба заточених у многобројним логорима, али и други извори попут дневника Диане Будисављевић, говоре о Рашковићевим великим настојањима да учини све што може да избави што већи број својих сународника из сигурне смрти.